Over Ons
Leverancier van zakkennaaimachines, Ganapac, viert dit jaar het 50 jarig bestaan. Het bedrijf is al vanaf het begin in handen van de familie Bravenboer. Met een bescheiden buitenlandse markt, worden de meeste naaimachines geleverd in Nederland, België en Frankrijk En daaraan hebben ze hun handen vol.
Ganapac zakkennaaimachines bestaat dit jaar 50 jaar. Oprichter van het bedrijf is Arie Bravenboer. Nadat hij twaalf en een half jaar in dienst was geweest bij een importeur van industriële naaimachines, zag Bravenboer mogelijkheden in de markt voor een eigen bedrijf. De ondernemer besloot voor zichzelf te beginnen met de verkoop van Union Special zakkennaaimachines. ,,Dat begon op zolder; thuis in de Rotterdamse binnenstad’,, vertelt huidig directeur Rob Bravenboer, die al jong begon in het bedrijf van zijn vader. ,,Toen ik .16 jaar was, demonteerde ik de Union Special naaimachines, mijn vader reviseerde ze daarna. De bouw van die machines is in de loop der jaren nauwelijks veranderd . Ze zijn weliswaar sneller geworden, maar ik kan bijwijzen van spreken nog altijd elke machine met de ogen dicht uit elkaar halen en in elkaar zetten. ”
Verhuizen
De activiteiten van Ganapac werden bij de eerste verhuizing verplaatst van de zolder naar een wat grotere bedrijfsruimte in de Rotterdamse binnenstad. ln 1984 verhuisde Bravenboer naar het Elgarhof te Hillegersberg, in het noorden van de Maasstad. ln 1988 kocht de ondernemer het nabijgelegen bedrijfspand, met ruime werkplaats en kantoor waar Ganapac Nederland nog steeds is gevestigd.
De bedrijfsnaam Gana was intussen veranderd naar Ganapac en met de vertegenwoordiging van de merken Fischbein en Newlong, werd de positie in de speciale markt voor zakkennaaimachines verder versterkt.
De voorkeur van Rob Bravenboer ligt nog steeds bij het merk waarmee zijn vader destijds startte: Union Special. Meer dan 100 jaar maakt dit Amerikaans-Duitse bedrijf al dezelfde betrouwbare machine, die met een dubbele draad werkt voor extra stevigheid.
Voor exportpootaardappelen wordt vrijwel altijd deze machine ingezet die tegenwoordig ook met oliebad is uitgerust.
Uitgangspunten
Toen Arie Bravenboer in 1999 overleed, zette Rob het bedrijf voort met dezelfde uitgangspunten die zijn vader hanteer de: revisie en reparatie van alle merken in eigen beheer; zodat de klant altijd kan terugvallen op Ganapac. Bravenboer zorgde en zorgt met een uitgebreid assortiment naaigarens voor continuïteit, in de contacten met de afnemers. Al gauw, in 1975, kwamen daar ook de installaties rondom de zakken dichtnaai -installaties bij.
Toevoerbanden en naaistraten voor open vulmondzakken in vele uitvoeringen: papier; plastic, jute en polypropyleen.
Hoewel de ondernemer zoveel mogelijk probeert standaarduitvoering toe te passen, merkt Bravenboer dat er steeds meer naar maatwerk wordt gevraagd, van aanpassingen aan bestaande apparatuur tot geheel nieuwe oplossingen. ,,Daar ligt de ontwikkeling, randapparatuur en besturing aanpassen aan de eisen van de klant.,,
Het zijn trouwe klanten, volgens Bravenboer. Met velen dateert de relatie al vanaf het eerste begin in 1967. De afnemers zijn actief op veel terreinen, zoals de diervoeder-, voedingsmiddelen en graan verwerkende industrie.
Daarnaast levert Ganapac ook zakkennaaimachines aan voor de houtskoolindustrie en in de agrarische sector voor het inpakken van uien en (poot)aardappelen.,, Daarvoor is de speciale halfautomatische installatie G 2000 farmer ontwikkeld.”
Handen vol
Ganapac richt zich hoofdzakelijk op de Nederlandse markt maar sinds 2013 zijn wij ook actief in Frankrijk, met onze Franstalige medewerkers kunnen wij nu geheel exporteren en de service bieden die de klanten van ons gewend zijn!